Bezig met laden...

Waar veel Nederlanders klaagden over de snikhete zomer, voelde deze zomer eigenlijk heel erg verfrissend aan. Sterker nog….ik denk dat dit de meest productieve vakantie ooit was. En dat is grappig want door de hitte lijk je minder productief maar niets is minder waar. Als ik namelijk terugkijk heb ik in de zomermaanden meer bereikt dan de maanden hiervoor. Reden te meer om eens uit te zoeken of dat misschien ook echt daadwerkelijk klopt.

1) We hebben meer zon gezien

De zon heeft een positieve invloed op ons lichaam en gedrag. Lekker op het strand in de zon. Een herkenbaar moment voor jou met de zomer achter de rug? We weten dat het heerlijk is lekker in de zon te liggen. Maar het is niet alleen je relaxte vakantie waardoor je gelukkiger bent. Het zonlicht dat je opvangt maakt je daadwerkelijk gelukkig!
 
Wat doet zonlicht met je lichaam?
We hebben zonlicht lichamelijk nodig om te overleven. Maar wat doet zonlicht precies met je lichaam? Waarschijnlijk meer dan jij tot nu toe denkt… Het is bijna een natuurlijk reflex dat iedereen op de eerste lentedag massaal in de eerste zonnestralen op het terras wil zitten. Je lichaam roept namelijk om extra vitamine D. Je lichaam maakt deze vitamine direct aan bij contact met zonlicht. Cognitief heeft vitamine D flinke invloed op je alertheid, concentratievermogen, geheugen en reactiesnelheid. Lichamelijk versterkt een gezonde hoeveelheid zonlicht je afweersysteem, botten/ tanden en spierfuncties.
 
Directe invloeden van zonlicht op je lichaam:
  • Natuurlijke zin in een gezondere levensstijl
  • Toename in de helderheid en bewustzijn
  • Minder behoefte aan snacks en snoep
  • Gevoel van verliefdheid en euforie

En al deze invloeden van zonlicht zorgen dan weer voor een betere prestatie op je werk.

2) Je hebt waarschijnlijk meer vrije tijd gehad

Reflectie en nadenken over de dingen die eigenlijk belangrijk zijn doe je alleen als je er echt tijd voor hebt. Vaak doe je dit dan ook tijdens je vakantie of wanneer je een vrije dag hebt. Doordat je reflecteert en een frisse blik werpt op de dagelijkse gang van zaken zorgt dit voor hogere prestaties op het werk. Vaker op vakantie gaan zorgt voor meer productiviteit, een betere werkprestatie en is ook nog goed voor de gezondheid. 
 
Uit een intern onderzoek van Ernst & Young (inmiddels EY) uit 2006 blijkt dat een vakantie zeer bevorderlijk kan zijn voor de bedrijfsresultaten. Elke extra tien uur die de EY-werknemers aan vakantie opnamen, zorgden voor 8 procent hogere prestaties. Regelmatige vakantiegangers hadden daarnaast opvallend minder de neiging om het bedrijf te verlaten.

3) Je collega’s (en klanten?) leiden je niet af

Minder mensen aan het werk dus minder stress voor de werkenden. Door de zon en de zomervakantie gingen minder mensen werken, werd je minder afgeleid en kreeg je minder ad-hoc taken. (Wellicht geldt dit niet voor jou omdat je het takenpakket van je collega erbij moest nemen, in dat geval: Sorry!)

4) Je maakt kortere dagen

Door het lekkere weer ben je genegen om wellicht net iets eerder naar huis te gaan en van de zon te gaan genieten. Door het lekkere weer maak je dus stiekem kortere dagen. Verschillende neuropsychologische onderzoeken stellen het aantal uren dat we geconcentreerd kunnen werken vast op rond de zes uur per dag en niet de gebruikelijke acht uur wat de meeste mensen werken. 
 
Een van de meest bekende experimenten met werktijd werd uitgevoerd in een Zweeds verzorgingstehuis in Göteborg. Over een periode van twee jaar werkten 68 medewerkers 30 uur in de week, in plaats van hun gebruikelijke 37 uur. Het effect? Ouderen in het tehuis vonden de zorg die zij kregen beter, medewerkers ervoeren minder stress en hun ziekteverzuim daalde. Bovendien nam de productiviteit toe. Dat maten de onderzoekers aan de hand van de hoeveelheid sociale activiteiten waaraan bewoners van het tehuis deelnamen. Ouderen deden aan tachtig procent meer activiteiten mee dan bewoners van tehuizen met achturige werkdagen. De medewerkers hadden meer tijd voor een goed gesprek of een mooie wandeling met bewoners.

En….nu aan de slag

Grappig genoeg blijken er genoeg redenen te zijn die erop lijken dat de vakantieperiode echt wel een productieve periode is. Of het zo is weet ik niet? Dat het goed aanvoelt om weer aan de slag te gaan is voor mij een understatement.
 
Wat overigens ook niet helpt voor je productie is dit soort blogs online te lezen…..
 
P.S. Uiteraard  is dit geen blog die gestoeld is op enig wetenschappelijk onderzoek. Slechts het raadplegen van enkele onderzoeken online en een onderbuikgevoel stonden aan de basis van deze blog.
 
Delen

Wilt u meer weten over 4 redenen waarom dit misschien wel de meest productieve vakantieperiode ooit was?

Leadgate richt zich op alle organisaties binnen de IT. Alle mensen werkzaam binnen Leadgate hebben een IT achtergrond, begrijpen hoe de markt werkt en hebben technologische kennis.

Wilt u weten wat Sjors Teeuwen voor u kan betekenen op het gebied van Online Marketing. Wilt u daarnaast weten wat uw online mogelijkheden zijn in het verkrijgen van meer leads, meer bezoekers, meer awareness of een beter online resultaat? Neem dan eens contact op met ons.

Overig Nieuws

Alt
Succesvolle B2B Lead-gen in 4 Stappen
| 07 november 2018 |
Wat is B2B Lead-gen? Laten we bij het begin beginnen. Voordat we het gaan hebben over B2B lead-gen is het eerst belangrijk om duidelijk te maken wat een lead
Lees Meer
Alt
Een nieuwe marketing consultant!
| 25 oktober 2018 |
Dit jaar was het dan ein-de-lijk zo ver: afstuderen. Na 4 jaar International Business en Management mocht in mijn diploma in ontvangst nemen. Hiermee begon
Lees Meer
Alt
De grootste Wordpress update in tijden: Gutenberg
| 12 oktober 2018 |
Waar de meeste updates van Wordpress vaak stilletjes voorbij gaan, belooft de update naar Wordpress 5.0 een game changer te worden. Dit komt vooral door het
Lees Meer