Outbound en inbound marketing voor IT-bedrijven

10/10/2019

Inbound en outbound marketing voor IT-bedrijven

Uit het onderzoek State of inbound marketing 2018 van Hubspot blijkt dat inbound marketing de laatste tijd veel populairder is geworden ten opzichte van outbound marketing. Hoe bepaal je nu of je voor outbound of inbound marketing moet kiezen? In deze blog leggen we uit wat outbound en inbound marketing precies is, welke voordelen en nadelen hier aan zitten en voor welke vorm je moet kiezen voor jouw IT-bedrijf en of outbound en inbound marketing elkaar kunnen versterken.

Wat is outbound marketing?

Outbound marketing is de meest traditionele manier van marketing. Er wordt gebruikgemaakt van een actieve “push” benadering. Je drukt jouw boodschap onder de neus van de doelgroep. Voorbeelden van outbound marketing zijn TV en radio commercials, telemarketing, website en social media advertenties, reclameborden, kranten en tijdschriften advertenties, en pop-ups. 

linkedin-ad-voorbeeld

Afbeelding 1 Voorbeeld LinkedIn advertentie van Leadgate Europe

Voordelen outbound marketing

1. Wanneer je een korte deadline hebt om een X aantal leads te genereren, is outbound marketing meer geschikt dan inbound marketing. Dit komt doordat je met outbound marketing actief achter je potentiële klanten aanzit. Je pusht als het ware jouw boodschap naar deze potentiële klanten.

2. Je kunt jouw gegenereerde leads retargeten door middel van outbound marketing. Door een advertentie of e-mail herinner je ze eraan dat ze interesse in jouw bedrijf hebben.

Nadelen outbound marketing

1. De mensen die je target zijn niet actief op zoek naar jouw dienst of product. Je weet daarom niet of jouw boodschap wel aansluit bij de fase van de customer journey waar de prospect in zit. Wanneer je boodschap niet aansluit op de behoefte van de prospect, kan jouw advertentie niet als waardevol worden ervaren.

2. Het effect van een advertisement campagne via outbound marketing houdt onmiddellijk op wanneer de campagne stopt, bijvoorbeeld wanneer jouw budget op is. Je zet een outbound marketing campagne voor een bepaalde tijd in en na afloop ziet de doelgroep de advertentie niet meer.

Wat is inbound marketing?

Bij inbound marketing luister je naar de behoefte van je doelgroep en wordt er gebruikgemaakt van een “pull” benadering. Door waardevolle content te maken die aansluit op de buyer journey van potentiële klanten, worden ze naar jouw bedrijf gelokt en raken ze steeds meer geïnteresseerd in jouw product/dienst. Het gebruik van SEO en social media kunnen de vindbaarheid van deze content verhogen. In tegenstelling tot outbound marketing, vinden potentiële klanten jouw bedrijf wanneer ze actief op zoek zijn. De opkomst van inbound marketing, vermindert de populariteit van outbound marketing.

blog-voorbeeld

Afbeelding 2 Voorbeeld content in de vorm van een blog van Leadgate Europe

Voordelen inbound marketing

1. Content die je plaatst op een website, blog of landingspagina blijft voor een langere tijd vindbaar en het is zelfs mogelijk dat de vindbaarheid in Google beter wordt.

2. Je bouwt een lange termijn relatie op met je (potentiële) klanten, doordat je laat zien dat je weet waar zij behoefte aan hebben en jij op deze behoefte inspeelt met relevante content.

Nadelen inbound marketing

1. Wanneer je pas net start met contentmarketing, ben je misschien nog niet zo bekend onder je doelgroep en ben je nog niet goed vindbaar. De kwaliteit van de content kan dan wel goed zijn, maar als je niet gevonden wordt dan levert dit ook nog niet zoveel op. Je moet dus eerst investeren om een goed werkende inbound marketing machine te bouwen. 

2. Pas resultaat op de lange termijn. Je moet eerst content schrijven, vindbaar worden, zorgen dat jouw social media kanalen voldoende volgers hebben etc. Op de korte termijn boek je hier niet direct resultaten mee.

Outbound marketing of inbound marketing?

Je denkt dat je een keuze moet maken tussen outbound en inbound marketing, maar dat is niet noodzakelijk. Inbound marketing zet je in voor de lange termijn, maar je kunt op korte termijn best outbound marketing gebruiken om bijvoorbeeld je content op je website een boost te geven. Trek leads naar je website met outbound marketing en laat ze daar in aanraking komen met je inbound marketing. Inbound marketing kan altijd en outbound marketing kan je toevoegen wanneer de situatie ervoor leent. Misschien wordt jouw inbound marketingstrategie wel zo succesvol dat het op zichzelf al genoeg leads oplevert en je geen outbound marketing meer nodig hebt.

Bepaal samen met Leadgate Europe jouw marketingstrategie

De eerste stap die Leadgate Europe met jou zet is het bepalen van een marketingstrategie voor jouw IT-bedrijf. De specialiteit van Leadgate Europe is een combinatie van inbound en outbound marketing en wij zetten deze twee vormen van marketing zo in dat ze elkaar versterken. Door de perfecte samenkomst van deze twee vormen kom je tot een sterke online marketing. 

Wil jij graag meer weten over de diensten van Leadgate Europe op het gebied van outbound en inbound marketing? Download dan onze volledige dienstenomschrijving!

Gerelateerde content

Norman Vincent Peale

Dr. Norman Vincent Peale (1898–1993) was a minister and author (most notably of The Power of Positive Thinking) and a progenitor of the theory of “positive thinking”.

Schedule a call

Marketing strategy helps you with:

Reid Hoffman

Reid Garrett Hoffman is an American internet entrepreneur, venture capitalist, podcaster, and author. Hoffman was the co-founder and executive chairman of LinkedIn, a business-oriented social network used primarily for professional networking.

Eddy Huang

Edwyn Charles Huang (born March 1, 1982) is an American film director, author, chef, restaurateur, food personality, producer, and attorney. He was a co-owner of BaoHaus, a gua bao restaurant in the East Village of Lower Manhattan.

Mother Theresa

Moeder Teresa, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu (Skopje, 26 augustus 1910 – Calcutta, 5 september 1997), was een katholieke zuster, stichteres van de Missionarissen van Naastenliefde en Nobelprijswinnares voor de vrede. … In 2003 werd ze zalig verklaard en op 4 september 2016 volgde de heiligverklaring.

Warren Buffett

Warren Edward Buffett (Omaha (Nebraska), 30 augustus 1930) is een Amerikaans zakenman en investeerder. Hij is directeur en met een belang van 38% grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway. Buffett staat al enkele decennia op de lijst van rijkste mensen ter wereld met in 2021 een geschat vermogen van 109 miljard dollar.