Op dinsdag 10 september maakte Google via een officieel bericht op Google Webmasters bekend dat zij de interpretatie van no-follow links wijzigen en twee nieuwe link-attributen toevoegen die meer zeggen over het ontstaan van een link. Alles over deze wijzigingen lees je in dit nieuwsbericht.
Bijna 15 jaar geleden werd het no-follow attribuut gecreëerd om spam in de comments tegen te gaan. Voor 2005 was het nog mogelijk om veel linkwaarde op te bouwen door een link naar jouw website te plaatsen in de comment sectie van andere websites. Deze links kregen later automatisch het no-follow attribuut mee zodat ze geen linkwaarde doorgaven aan deze pagina’s. Google adviseerde om ook het no-follow attribuut te gebruiken voor links uit betaalde samenwerkingen. Bijvoorbeeld wanneer je tegen betaling een extern artikel plaatst en hierin linkt naar jouw website.
Zie ook:
https://googleblog.blogspot.com/2005/01/preventing-comment-spam.html
https://support.google.com/webmasters/answer/66356
Sinds de introductie van het no-follow attribuut zijn er geen wijzigingen geweest. Best gek, aangezien het web sinds 2005 aanzienlijk veranderd is. Vandaar dat Google daar nu iets aan doet door nieuwe link-attributen toe te voegen voor links in sponsored content (sponsored) en user generated content (UGC). De drie link-attributen werken als volgt:
rel=”sponsored”: het nieuwe sponsored attribuut gebruik je om aan Google aan te geven dat deze link is ontstaan vanuit advertenties, sponsorships of andere betaalde samenwerkingen;
rel=”ugc”: het ugc attribuut gebruik je voor links binnen user generated content, zoals comments of posts op forums;
rel=”no-follow”: het no-follow attribuut gebruik in je gevallen wanneer je wilt linken naar een pagina maar geen linkwaarde door wilt geven aan deze pagina. Bijvoorbeeld wanneer je een bedrijfsnaam noemt, bijvoorbeeld die van Nike, en linkt naar de homepage, maar geen linkwaarde wilt doorgeven.
Voorheen telde een no-follow link niet mee als ranking signaal voor het Google algoritme. Dit is nu veranderd. Alle link-attributen, sponsored, ugc en no-follow, ziet Google als hints welke links zij wel en niet moeten overwegen in de zoekresultaten. Google gebruikt deze hints, samen met andere ranking signalen, om beter te begrijpen hoe zij alle links moeten analyseren binnen hun systemen.
Waarom is Google gestopt met het negeren van no-follow links?
Links bevatten waardevolle informatie die Google helpt de zoekresultaten te verbeteren, zoals hoe de woorden in links de inhoud beschrijven waarnaar ze verwijzen. Door naar alle links te kijken die Google tegenkomt, kunnen zij ook onnatuurlijke linkpatronen makkelijker opsporen. Door over te schakelen naar een hintmodel, verliest Google deze belangrijke informatie niet langer, maar kunnen website-eigenaren nog steeds aangeven dat sommige links niet bepaalde linkwaarde moeten doorgeven.
Moet ik mijn bestaande no-follow attributen wijzigen?
Nee. Als je nu no-follows gebruikt als een manier om gesponsorde links te blokkeren of om aan te geven dat je niet instaat voor een pagina waarnaar je linkt, wordt dat nog steeds ondersteund. Het is absoluut niet nodig om no-follow links die je al hebt te wijzigen.
Kan ik meer dan één rel-waarde op een link gebruiken?
Ja, je kunt meer dan één rel-waarde op een link gebruiken. Rel=”ugc gesponsord” is bijvoorbeeld een perfect geldig kenmerk dat aangeeft dat de link afkomstig is van door gebruikers gegenereerde inhoud en wordt gesponsord. Het is ook toegestaan om een no-follow te gebruiken met de nieuwe attributen – zoals rel=”nofollow ugc”.
Als ik no-follow voor advertenties of gesponsorde links gebruik, moet ik die dan wijzigen?
Nee. Je kunt no-follow blijven gebruiken als methode om dergelijke links te markeren om mogelijke penalty’s te voorkomen. Je hoeft geen bestaande no-follows te wijzigen. Als je systemen hebt die dit automatisch aan nieuwe links toevoegen, kunnen ze dat blijven doen. We raden je echter aan over te schakelen naar rel=”sponsored” wanneer het van toepassing is.
Moet ik nog steeds advertenties of gesponsorde links markeren?
Ja. Als je mogelijke penalty’s wilt voorkomen, gebruik je rel=”sponsored” of rel =”nofollow” om deze links te markeren. Google geeft de voorkeur aan het gebruik van ‘sponsored’, maar beiden zijn prima en zullen voor dit doel hetzelfde worden behandeld.
Wat gebeurt er als ik het verkeerde attribuut voor een link gebruik?
Er is geen verkeerd attribuut, behalve in het geval van gesponsorde links. Als je een UGC-link of een niet-advertentielink markeert als ‘sponsored’, zullen we die hint zien, maar het effect – of helemaal niet – zou hoogstens zijn dat Google de link mogelijk niet meetelt voor een andere pagina. In dit opzicht is het niet anders dan de status quo van veel UGC- en niet-advertentielinks die al zijn gemarkeerd als nofollow.
Het is een kwestie die andersom gaat. Elke link die duidelijk een advertentie of gesponsord is, moet “sponsored” of “nofollow” gebruiken, zoals hierboven beschreven. Het gebruik van ‘sponsored’ heeft de voorkeur, maar ‘nofollow’ is acceptabel.
Waarom moet ik deze nieuwe attributen gebruiken?
Door de nieuwe attributen te gebruiken, kan Google alle links beter verwerken voor analyse doeleinden. Dit kan van toepassing zijn op jouw content, als mensen die naar u linken deze attributen gebruiken.
Neemt de linkspam in reacties en UGC-inhoud toe door de nieuwe “hint” -benadering?
Veel sites die derden in staat stellen bij te dragen aan inhoud, ontmoedigen link-spam al op verschillende manieren, waaronder met tools die moderators integreren in veel blogplatforms en menselijke beoordelingen. De linkattributen van “ugc” en “nofollow” zullen een verder afschrikmiddel blijven. In de meeste gevallen verandert de overgang naar een hintmodel niets aan de manier waarop Google dergelijke links behandelt. Google behandelt ze over het algemeen zoals zij eerder met no-follow links deden en tellen ze niet mee om de rankings te bepalen. Google beoordeelt nog steeds zorgvuldig hoe zij links binnen de zoekresultaten kunnen gebruiken, net zoals altijd en zoals Google heeft gedaan in situaties waarin geen attributen werden meegegeven.
Wanneer worden deze kenmerken en wijzigingen van kracht?
Alle linkattributen, gesponsord, ugc en nofollow, werken nu als hints voor Google om op te nemen voor rankings doeleinden. Voor crawl- en indexeringsdoeleinden zal nofollow een hint worden vanaf 1 maart 2020. Degenen die afhankelijk zijn van nofollow om alleen een pagina te blokkeren voor indexering (wat nooit werd aanbevolen) moeten een andere manier gebruiken.
Op de hoogte blijven van relevante updates zoals deze? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Meer dan 1000+ Marketeers gingen jou al voor. Je ontvangt direct insights van belangrijke Online Marketing events, Google Updates, nieuwe blogs en ontwikkelingen in Online Marketingland in jouw mailbox.