Bij Leadgate Europe vinden wij het belangrijk dat onze klanten voor zichzelf helder hebben wat zij precies willen bereiken met hun online marketingactiviteiten. Op die manier weten wij, als verlengstuk van jouw marketingafdeling, wat de targets zijn en hoe we vervolgens onze creativiteit kunnen inzetten om deze te behalen. In deze blog leggen wij je stap voor stap uit wat een online marketingdoelstelling precies is en hoe je deze kunt opstellen.
Een online marketingdoelstelling is een meetbare doelstelling die de eindsituatie beschrijft die een bedrijf wilt bereiken door middel van het uitvoeren van online marketingactiviteiten. Een online marketingdoelstelling komt altijd voort uit de bedrijfsdoelstelling en wordt gemeten middels KPI’s (Kritieke Prestatie Indicatoren) in aantallen of percentages. Een bedrijfsdoelstelling bestaat uit de missie en visie van jouw onderneming. Vervolgens is de online marketingdoelstelling de vertaalslag van jouw bedrijfsdoelstelling. Vanuit deze doelstelling volgt weer een strategie en uiteindelijk de uitvoering. Hieronder een aantal voorbeelden van missie, visie en de online marketingdoelstelling.
Een online marketingdoelstelling is de aanpak van jouw bedrijfsdoelstelling. Beide doelstellingen moeten altijd overeenkomen. Voorbeelden van online marketingdoelstellingen:
Voor het formuleren van een gebruik je de SMART-principe. Het SMART-principe is management- of pedagogenjargon voor het eenvoudig en eenduidig opstellen en controleren van doelstellingen (Wikipedia). De letters van het SMART-principe staan voor:
Een voorbeeld van een SMART-doelstelling is: ‘’Op 31 december 2019 moet het marketingteam 100 MQL’s hebben gegenereerd die het salesteam kan opvangen.’’
Een belangrijk actiepunt bij het formuleren van een realistische online marketingdoelstelling, is het in kaart brengen van jouw huidige data. Je kunt natuurlijk wel 100 MQL’s per jaar willen genereren, maar als uit de data blijkt dat het er nu maar 10 per jaar zijn dan kun je je afvragen of de doelstelling wel realistisch is. Je brengt jouw marketingdata inzichtelijk door de marketing- en salesfunnel aan elkaar te koppelen. Zie onderstaand voorbeeld.
In de bovenstaande afbeeldingen zie je de conversiepercentages van de oude en nieuwe situatie uitgetekend. Er is duidelijk te zien dat de oude situatie met 400 aanvragen maar één of twee klanten oplevert. Door conversie optimalisatie in te zetten om zo de aanvragen te verdubbelen, zie je dat in de nieuwe situatie het aantal klanten verdubbelt. Voor realisatie van jouw online marketingdoelstelling is het dus essentieel dat je kijkt in welke fase van de funnel je het meeste resultaat bereikt. Doorgaans hebben de fasen aan de top van de marketingfunnel meer invloed omdat deze het langst doorwerken. In ons voorbeeld moeten we nu minimaal het aantal websitebezoekers verhogen naar 25000 (25000 x 8%) x 5%) om de doelstelling van 100 MQL’s te bereiken.
Heb je nog niet alle marketingdata in kaart voor jouw IT-bedrijf? Vraag dan een gratis demo aan en we laten je zien hoe wij jouw marketingdata in kaart brengen via Google Data Studio.