Nergens zijn zoveel ontwikkelingen als binnen de wondere wereld van online marketing. Voor Google Ads geldt hetzelfde. Regelmatig brengt Google wijzigingen aan in zijn advertentieplatform. Van veranderingen in algoritmes tot nieuwe tools; het platform verandert continu. In deze blog houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor het Google Search Network. Geen Display, YouTube, of Shopping campagnes maar alles wat jij moet weten over de laatste updates van het Google Search Network.
*We updaten deze blog regelmatig om jou van de laatste updates te voorzien. Laatste update: 10 mei 2019
De eerste update voor het Google Search Network van dit jaar betreft de introductie van de Optimalisatiescore. Deze score loopt van 0 tot 100% en geeft je een beter inzicht in de status en het optimalisatie potentieel van je account. Je kunt de optimalisatiescore vinden onder het tabje ‘aanbevelingen.’ Naast de score geeft Google aanbevelingen om jouw score te verhogen. Denk hierbij aan wijzigingen in biedstrategieën, het toevoegen van extensies of het verwijderen van zoekwoorden.
Het klikaandeel was al een tijdje beschikbaar voor Shopping ads maar komt nu ook naar het zoeknetwerk. Klikaandeel is een percentage dat aangeeft hoeveel procent van de potentiële klikken je hebt behaald. Is er 50 keer op je advertentie geklikt maar verwacht Google dat je met optimalisaties 100 klikken had kunnen halen? Dan is je klikaandeel 50%.
Het algoritme voor de mobiele snelheidsscore is geüpdatet door Google. Je hebt nu minder klikken nodig om de score te berekenen waardoor je sneller actie kan ondernemen wanneer jouw bestemmingspagina traag laadt. De score (van 1 tot 10) wordt berekend op basis van onder andere de laadtijd en verwachte conversies. Google geeft je tips voor het verbeteren van de mobiele snelheidsscore. Daarnaast hebben wij ook nog een handig e-book om je website verder te optimaliseren. Je vindt de mobiele snelheidsscore onder het tab ‘bestemmingspagina’s.’
Sinds februari 2019 biedt het Google Search Network adverteerders de mogelijkheid om extra tekst aan alleen bellen-advertenties toe te voegen. Je kunt twee koppen van 30 tekens toevoegen aan je advertenties. Dit werkt hetzelfde als sitelinkextensies. Naast de twee extra koppen kun je ook twee beschrijvingen van 90 tekens toevoegen. Die extra ruimte kun je goed benutten om jouw product, dienst of bedrijf verder toe te lichten.
In februari kondigde Google aan per september 2019 met de metric ‘gemiddelde positie’ te gaan stoppen. In plaats daarvan heeft Google enige tijd geleden de metrics ‘Vertoningspercentage voor boven de zoekresultaten’ (Verton. (top) %) en ‘Vertoningspercentage voor de eerste positie boven de zoekresultaten’ (Verton. (abs. top) %) geïntroduceerd. Deze metrics moeten adverteerders een beter beeld geven van de positie van hun advertenties in het zoeknetwerk van Google en de gemiddelde positie gaan vervangen. Maar wat als je biedt op een gemiddelde positie? Dan gebruik je voortaan de nieuwe metrics voor bieden. Een volledig overzicht van deze nieuwe metrics vindt je hier.
Google kondigt een nieuwe beheerderstool aan voor Google Ads. Met beleidsbeheer heb je alle beleidsbeperkingen samen in één overzicht. Hierdoor wordt het makkelijker om beleidsbeperkingen van advertenties, zoekwoorden en extensies te detecteren en corrigeren waardoor je minder klikken misloopt. De functionaliteiten worden de komende tijd langzaam uitgebreid. Zo is al bekend dat er aanbevelingen voor correcties worden toegevoegd, naast een geschiedenis van beleidsschendingen en een overzicht van de certificeringen binnen jouw Ads account. Het vernieuwde Beleidsbeheer is vanaf April 2019 te gebruiken.
In Google Ads heb je al veel keuze uit kolommen. Van het aantal klikken en de CTR tot de chatfrequentie en het aantal telefoongesprekken. Omdat je verschillende data kunt toepassen voor verschillende biedstrategieën, gaat Google voortaan op basis van de gekozen strategie kolommen voorstellen. Zo heb je altijd de keuze om makkelijk relevante kolommen toe te voegen.
Vanaf maart 2019 is de vernieuwde Google Adwords Editor beschikbaar. Dit gaat gepaard met een naamsverandering. De Google Adwords Editor heet voortaan Google Ads Editor en brengt een aantal nieuwe functies met zich mee om het beheer meerdere Google Ads accounts makkelijker te maken. Zo kun je voortaan in één keer wijzigingen voor meerdere accounts aanbrengen. Je kunt bijvoorbeeld in één keer mobiele apps uitsluiten voor alle displaycampagnes van al jouw accounts. Ook de interface is verbeterd en de nieuwe Editor biedt meer gebruiksgemak. Zo vind je een bewerkingspaneel aan de rechterzijde en is er een nieuwe zoekfunctie toegevoegd.
Met cross-device activity konden adverteerders al de verschillende acties op verschillende apparaten van klanten zien die leiden tot een conversie. Bijvoorbeeld wanneer iemand op een mobiele advertentie klikt en vervolgens de aankoop voltooid op een computer. Deze functie was al enige tijd beschikbaar in de Only Devices, Assisting Devices, en Device Path attributie rapporten. Echter werden conversies hierdoor niet consistent geteld in de verschillende attributie rapporten. Google heeft daarom besloten dat vanaf 1 mei 2019 Cross-Device activity in alle attributie rapporten beschikbaar is. De data van rapporten van voor 1 mei zal echter niet worden aangepast.
De Keyword Planner is bijgewerkt en feature complete: alle geplande en belangrijke features zijn geïmplementeerd. Zo kan je trend data op keyword niveau downloaden, sla je keywords direct op in campagnes en krijg je suggesties voor dagelijkse budgetten. Ook kan je een nieuwe kolom toevoegen genaamd concurrentie (geïndexeerde waarde) welke middels een score van 1 tot 100 het concurrentieniveau per keyword laat zien. Daarnaast is de layout gewijzigd om het gebruiksgemak te verhogen.
Een andere nieuwe feature in Google Ads is het exporteren van data naar Google Sheets. Zo kan je gemakkelijker Google Ads data delen zonder toegang tot je account te verlenen. Ga naar één van de tabs aan de linkerzijde op campagne, advertentiegroep of advertentie niveau en klik op de knop ‘downloaden.’ Vervolgens kies je ‘Google Sheets’ in het drop-down menu om je data te exporteren.
We updaten deze blog regelmatig met de laatste updates van Google. Wil je de laatste updates en tips voor jouw IT bedrijf in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief.