Wat is Above the Fold content en waar moet je op letten? (5 Quickwins)

28/03/2019

Wat is above the fold content en waar moet je op letten (5 Quickwins)

Mensen worden steeds kritischer en ongeduldiger wanneer ze het internet op gaan. Het scheppen van een goede eerste indruk is daarom essentieel. Al binnen één seconde heeft de bezoeker namelijk zijn mening over jouw website en merk gevormd. Wil je dat jouw website de aandacht van de bezoeker grijpt en niet meer loslaat? Dan is above the fold content één van de belangrijkste dingen waar je op moet letten.

Wat is Above the Fold?

De term above the fold klinkt gek, aangezien een webpagina geen ‘vouw’ heeft, maar het is eigenlijk heel logisch als we kijken naar de oorsprong ervan. De term refereert naar het stuk dat zichtbaar is  – de vouw van een krant – wanneer deze in de winkelrekken ligt. De aandacht van de voorbijganger grijpen is cruciaal voor de verkoop. Daarom wordt dit gedeelte van de krant altijd gebruikt voor het plaatsen van de meest interessante content, opvallende koppen en boeiende afbeeldingen. Dit principe is later ook toegepast op de digitale content.

Het principe van above the fold naar een website vertalen is simpel. Het verwijst naar het gedeelte van de pagina dat als eerst zichtbaar is wanneer de webpagina geopend wordt. De onderkant van de het beeldscherm is in dit geval de fold. Dit is het ideale moment om jouw bezoeker te overtuigen om naar beneden te scrollen of verder te klikken naar een andere pagina. Wil je weten hoe? In deze blog ga ik een paar tips en voorbeelden geven om het maximale uit het above the fold gedeelte van jouw website te halen!

Hoe wordt de grens bepaald?

Het is onmogelijk om de precieze locatie van de ‘vouw’ te bepalen. Dit komt door de verschillende maten van monitoren, schermresoluties, browser plug-ins en de grote diversiteit aan afmetingen van telefoons en tablets. Gelukkig zijn er wel een aantal richtlijnen die jou de goede kant op sturen.

Voor het bepalen van de ‘vouw’ op een doorsnee scherm kan je de afmetingen 1000 pixels breed en 600 pixels hoog aanhouden. Hiervoor gaan we uit van een monitor- en browser combinatie van 1024×786 pixels, met het browservenster op volledige grootte en zonder een extra werkbalk. De laatste twee aspecten zijn relevant, omdat deze invloed hebben op hoeveel er van de pagina daadwerkelijk te zien is. Voor een mobiel – waarvan het gebruik de laatste jaren steeds meer is toegenomen – kan je de dimensies 320×568 en 360×640 pixels aanhouden.

5 Quickwins voor above the fold

Wat moet er nou wel of niet in het above the fold gedeelte van een website komen? Hieronder geef ik je een aantal tips voor het bouwen van jouw webpagina.

1. Call To Action (CTA)

Men beweert dat het plaatsen van een CTA – oftewel call to action – in het above the fold gedeelte van een website de meeste conversie oplevert. Of dit daadwerkelijk zo is hangt af van veel factoren.

Eén daarvan is het soort bezoeker dat op jouw website komt. Is het merendeel van de bezoekers al bekend met het merk en de diensten of producten dat je levert? Dan is de kans aanwezig dat diegene reageert op een CTA. Is de bezoeker niet bekend met het merk of onzeker over het product of dienst? In dit geval kan een CTA overkomen als opdringerig en de bezoeker juist afschrikken. Hoewel de ideale plek voor een CTA niet bestaat, kan je wel jezelf de volgende vraag stellen: waar op mijn website is de bezoeker genoeg overtuigd om te reageren op een call to action?

2. Below the fold

Wanneer de aandacht van jouw websitebezoeker is getrokken, moet je deze zien vast te houden. Dit bereik je door het creëren van goede en interessante below the fold content, wat aansluit op de reeds verschafte informatie bovenaan de pagina.

3. Logo, contactinformatie en USP’s

Vergeet niet het plaatsen van het logo, want dit zal helpen met het bouwen aan jouw merk(identiteit). Verder moet de contactinformatie duidelijk zichtbaar zijn. Dit geeft de bezoeker de geruststelling en zekerheid dat die te maken heeft met een legitieme onderneming.

Voor mensen die niet bekend zijn met jouw merk of product is een korte intro over de onderneming en het benoemen van de belangrijkste unique selling points (USP) essentieel. Hiermee vertel je de bezoeker wat je aanbiedt en geeft het hen een reden om de website verder te onderzoeken.

4. Duidelijke navigatie

De above the fold content moet een duidelijke, innovatieve navigatiestructuur en menubalk bevatten, waarmee de bezoeker snel en gemakkelijk door jouw website kan navigeren.

5. Geen overdaad aan advertenties en kijk uit voor een ‘valse vloer’

Een overdaad aan advertenties above the fold kan door Google als negatief beoordeeld worden, dus houd het subtiel en de aantallen minimaal. Verder moet je uitkijken dat je geen ‘valse vloer’ creëert waarbij de illusie wordt gewekt dat er ‘onder de vouw’ geen content meer zit. Laat duidelijk blijken dat de webpagina verder gaat, zodat men gemotiveerd wordt om naar beneden te scrollen.

Oók in 2019 is above the fold relevant

Vroeger was men door langzaam internet geneigd om niet verder te kijken dan de bovenkant van een pagina. Dit dwong de websitebouwer om zo veel mogelijk content bovenaan de website te plaatsen. Ondanks de verandering in het gedrag van een websitebezoeker en de technologische ontwikkelingen is above the fold content nog altijd relevant. Natuurlijk zijn er ook andere aspecten belangrijk voor het bouwen van een succesvolle website. Denk maar aan een korte laadtijd, pakkende CTA’s, interessante content en innovatieve website navigatie. Hierover later meer!

Gerelateerde content

Norman Vincent Peale

Dr. Norman Vincent Peale (1898–1993) was a minister and author (most notably of The Power of Positive Thinking) and a progenitor of the theory of “positive thinking”.

Schedule a call

Marketing strategy helps you with:

Reid Hoffman

Reid Garrett Hoffman is an American internet entrepreneur, venture capitalist, podcaster, and author. Hoffman was the co-founder and executive chairman of LinkedIn, a business-oriented social network used primarily for professional networking.

Eddy Huang

Edwyn Charles Huang (born March 1, 1982) is an American film director, author, chef, restaurateur, food personality, producer, and attorney. He was a co-owner of BaoHaus, a gua bao restaurant in the East Village of Lower Manhattan.

Mother Theresa

Moeder Teresa, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu (Skopje, 26 augustus 1910 – Calcutta, 5 september 1997), was een katholieke zuster, stichteres van de Missionarissen van Naastenliefde en Nobelprijswinnares voor de vrede. … In 2003 werd ze zalig verklaard en op 4 september 2016 volgde de heiligverklaring.

Warren Buffett

Warren Edward Buffett (Omaha (Nebraska), 30 augustus 1930) is een Amerikaans zakenman en investeerder. Hij is directeur en met een belang van 38% grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway. Buffett staat al enkele decennia op de lijst van rijkste mensen ter wereld met in 2021 een geschat vermogen van 109 miljard dollar.