Een website is voor de meeste bedrijven niet meer weg te denken als krachtig marketing/sales kanaal. Door de constant veranderende online wereld moeten ook websites constant mee veranderen. Veel bedrijven lanceren daarom om de aantal jaar een nieuwe website of een rebranding van de bestaande website.
Hoe vaak je ook zulke projecten hebt gedaan, het ontwikkelen en live gaan van een website blijft een stressvolle periode. Er zijn namelijk tal van zaken die tijdens het ontwikkelen, maar zeker ook na het live gaan, fout kunnen gaan. Om je voor een aantal van deze fouten te behoeden heb ik een kleine checklist samengesteld met zaken die je goed geregeld moet hebben voordat je website live gaat.
Zoekmachines willen je website bezoeken met speciaal ontwikkelde bots. De bots scannen je website en delen deze vervolgens in om de webpagina’s op te nemen in de zoekresultaten. Wanneer je website niet te crawlen is door deze bots zal je website dus ook niet zichtbaar worden in de zoekresultaten. Dit overkwam zelfs Transavia in 2015 bij het lanceren van de nieuwe website.
Het installeren van een plugin als Yoast (voor WordPress en Drupal) vangt dit al snel af. De plugin toont namelijk een waarschuwing wanneer de website bots blokkeert. Een andere manier is om via Google Search Console te controleren of het mogelijk is om je robot.txt bestand te scannen.
Het is natuurlijk erg belangrijk om alles op je nieuwe site direct te kunnen meten. Daarom is het van groot belang dat er op elke pagina een stukje Google Analytics-code geïnstalleerd is én dat de doelen goed staan ingesteld. Een nieuwe website betekent namelijk vaak dat er nieuwe url’s en nieuwe functionaliteiten gebruikt worden. Hierdoor kan het zijn dat de doelen die voorheen waren ingesteld niet meer werken.
Gelukkig hoef je de code niet op elke pagina apart in te stellen. Wanneer je de code in de header plaatst, is deze direct actief op al je webpagina’s. Daarnaast kun je gebruik maken van Google Tag Manager om eenvoudig de code in heel je website op te nemen.
Een ander struikelblok bij het lanceren van een nieuwe website zijn de doorverwijzingen (of redirects) van de oude pagina’s naar de nieuwe. Dit maakt voor bezoekers die op de homepage terechtkomen weinig verschil, maar er zijn ongetwijfeld links op andere websites die nog verwijzen naar oude url’s. Je wilt natuurlijk dat de bezoekers die klikken op deze links netjes worden doorverwezen naar de nieuwe pagina.
Naast de links van externe websites zal ook Google niet alle links direct aanpassen. Daarom is het belangrijk om alle oude pagina’s te redirecten naar de nieuwe pagina. Gebruik je bijvoorbeeld een url als mijndomein.nl/fabrikanten/ en wordt dit nu mijndomein.nl/partners/, dan is het heel belangrijk om deze verwijzing door te voeren.
Wanneer je op je website een SSL certificaat gebruikt is het belangrijk dat je alle links en afbeeldingen ook via het https-protocol op de website hebt staan. Mocht je dit namelijk niet hebben dan ziet de browser dat niet alle linkjes secure zijn en zal je website als ‘niet veilig’ worden beschouwd. In het ergste geval kan je zelfs onderstaande melding krijgen.
Ik heb het al eerder benoemd, maar via de Google Search Console heb je veel mogelijkheden om te zorgen dat je website snel in de zoekmachines zichtbaar wordt. Het is namelijk mogelijk om een XML-sitemap via de Search Console in te dienen. Een XML-sitemap is een lijst met alle pagina’s die je website heeft (en waarvan je wilt dat deze geïndexeerd worden). De XML-sitemap wordt bijvoorbeeld door de plugin Yoast automatisch gegenereerd en bijgehouden. Door de sitemap in te dienen bij Google, zullen de pagina’s sneller gescand worden en wordt Google direct op de hoogte gebracht wanneer er nieuwe pagina’s live komen.
Voordat de website live gaat is het belangrijk om ook de paginatitel en de bijbehorende meta description na te lopen. Dit is namelijk het visitekaartje van je website/pagina. Wanneer dit niet is ingevuld kan er bijvoorbeeld alleen het begin van de alinea staan. Hiermee mis je een uitgelezen mogelijkheid om bezoekers naar je website te trekken.
Het laatste wat ik wil meegeven is dat je eigenlijk niet kan stoppen met het testen en finetunen van je nieuwe website. Werken de contactformulieren? Werken de downloads? Werken alle linkjes? Worden alle afbeeldingen goed geladen? Is de website niet te traag? Staat alle contactinformatie wel op de site?
Zit er bovenop en betrek ook zeker je collega’s bij dit proces. Wanneer je met meerdere mensen naar de website kijkt zie je toch sneller verbeterpunten dan wanneer je jezelf ‘blind’ staart.