WordPress plugins: hoe maak je een goede keuze?

23/10/2017

wordpress plugin

WordPress is al enige tijd het populairste CMS systeem ter wereld. Ruim 17 miljoen websites maken gebruik van WordPress, hiermee laat het CMS concurrerende systemen als Joomla (2.500.000) en Drupal (770.000) ver achter zich. Dit zorgt ervoor dat veel makers van plugins kiezen om een plugin te bouwen voor WordPress. Hiermee bereiken ze simpelweg het grootste publiek. Maar hoe kies je als gebruiker uit al deze plugins een goede plugin? En wanneer laat je een plugin juist achterwege?

Op zoek naar een plugin

Er zijn op dit moment meer dan 50.000 gratis plugins voor WordPress en dat aantal groeit hard. Met deze plugins kan bijna elke wens op een website gerealiseerd worden, maar dit betekent niet dat ook elke plugin die enigszins handig kan zijn geïnstalleerd moet worden. Er kleven namelijk ook wel wat nadelen aan het gebruik van plugins:

  • Plugins kunnen zorgen voor een tragere website.
  • Verouderde plugin-versies zijn een potentieel gevaar door eventuele hacks.
  • Plugins kunnen conflicteren met elkaar.
  • Plugins kunnen niet compatibel zijn met de website.
  • Bij gebruik van veel plugins kan het updaten een enorme taak worden.

Denk dus goed na of de feature die wordt geboden door de plugin ook echt nodig is voor de website of dat je deze misschien zonder gebruik van een plugin kunt realiseren.Wanneer je ervoor kiest om op zoek te gaan naar een plugin moet je letten op een aantal facetten:

  • Compatibiliteit: Is deze plugin compatibel met de huidige versie van WordPress? Wanneer dit niet het geval is zou je website kunnen ‘breken’.
  • Aantal installaties: Hoe vaker de plugin geïnstalleerd is hoe beter. Er is dan vaak een groot aantal FAQ’s beschikbaar.
  • Laatste update: Wanneer is de plugin voor het laatst bijgewerkt? Wanneer dit lang geleden is kun je er van uitgaan dat de security van de plugin te wensen overlaat.

Wanneer geen plugin gebruiken?

Zoals al eerder benoemd is werkelijk voor elke functie wel een plugin beschikbaar, maar het is niet nodig om voor elke functie een plugin te installeren. Er moet een afweging gemaakt worden of dit wel echt gebruikt gaat worden. Soms zien we ook dat er plugins geïnstalleerd zijn die min of meer hetzelfde doen. Wanneer is een plugin overbodig:
Kleine aanpassingen. Voor kleine aanpassingen is het niet nodig om een plugin te gebruiken. Soms zien we een plugin die buttons maken of waar je de Google Analytics code kan invoegen. Dit zijn handelingen die ook makkelijk zonder plugin gedaan kunnen worden.
Overbodige functies. Denk goed na over de functies die je op je website wilt. Is het nodig dat bezoekers reageren of dat de je pagina direct via social media kan delen?
Net niet plugin. Je bent op zoek naar een functie voor de website, maar de plugins bieden net niet wat je wilt óf de plugin is zo groot en complex dat je er maar een klein deel van gebruikt.

Plugins die de moeite waard zijn

Er zijn genoeg plugins die zeker de moeite waard zijn en ook echt essentiële functies aan je website toevoegen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Yoast SEO
Een van de meest populaire plugins en nog van Nederlandse makelij ook. Met deze plugin kun je zeer makkelijk je website optimaliseren voor de zoekmachines. Het helpt bij een meta description instellen en waardeert je content d.m.v. een stoplichtensysteem, wat er zo uit ziet:

blog_sergio_2

W3 Total Cache

Snelheid is één van de belangrijkste factoren voor een website. Een snelle website rankt hoger in Google en zorgt daardoor voor meer bezoekers op je website.

De W3 Total Cache WordPress plugin is een van de meest populaire plugins en waarschijnlijk de beste caching plugin voor WordPress. Het bevat paginacache, database-caching, object-caching, browser-caching en nog veel meer. Daarnaast kun je CDN-services integreren om de laadtijd voor de pagina’s te verminderen.

Akismet
Akismet is een plugin die is ontwikkeld door de mensen van WordPress, Automaticc. Het is één van de plugins die standaard is geïnstalleerd op WordPress en vooral interessant voor websites waarop reacties achtergelaten kunnen worden. Het is in principe een anti-spam plugin die alle opmerkingen controleert en de spammy reacties filtert.

De plugin geeft een status voor elke reactie, zodat je kunt zien welke reacties als spammy worden gemarkeerd door Akismet. De plugin is gratis voor persoonlijke sites en blogs. Commerciële websites betalen een maandelijks bedrag. Deze pro-abonnementen bieden daarnaast een geavanceerde beveiligingsoplossing.

Opt-in Monster
Als laatste een wat ‘agressieve’ plugin. Opt-in Monster heeft als doel je bezoekers te laten converteren. Dit is mogelijk met een formulier dat je kunt A/B testen, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van een pop-up, full-screen formulieren, mobiele formulieren, floating bars en nog veel meer.

Denk altijd goed na wanneer je kiest voor een bepaalde plugin. Heb ik de functie die deze plugin biedt echt nodig, biedt de plugin alles wat ik wil of kan ik toch beter zelf iets bouwen? Wanneer deze afwegingen goed worden gemaakt, zijn de plugins die worden aangeboden een zegen. Wanneer de afweging niet goed wordt gemaakt, wordt het een oerwoud wat niet meer te overzien is.

Meer weten?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Je kunt ons bellen op 010 – 268 1148 of een mailtje sturen naar info@leadgate.eu.

Norman Vincent Peale

Dr. Norman Vincent Peale (1898–1993) was a minister and author (most notably of The Power of Positive Thinking) and a progenitor of the theory of “positive thinking”.

Schedule a call

Marketing strategy helps you with:

Reid Hoffman

Reid Garrett Hoffman is an American internet entrepreneur, venture capitalist, podcaster, and author. Hoffman was the co-founder and executive chairman of LinkedIn, a business-oriented social network used primarily for professional networking.

Eddy Huang

Edwyn Charles Huang (born March 1, 1982) is an American film director, author, chef, restaurateur, food personality, producer, and attorney. He was a co-owner of BaoHaus, a gua bao restaurant in the East Village of Lower Manhattan.

Mother Theresa

Moeder Teresa, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu (Skopje, 26 augustus 1910 – Calcutta, 5 september 1997), was een katholieke zuster, stichteres van de Missionarissen van Naastenliefde en Nobelprijswinnares voor de vrede. … In 2003 werd ze zalig verklaard en op 4 september 2016 volgde de heiligverklaring.

Warren Buffett

Warren Edward Buffett (Omaha (Nebraska), 30 augustus 1930) is een Amerikaans zakenman en investeerder. Hij is directeur en met een belang van 38% grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway. Buffett staat al enkele decennia op de lijst van rijkste mensen ter wereld met in 2021 een geschat vermogen van 109 miljard dollar.