Bedrijven vechten tegenwoordig allemaal voor het bovenste plekje in Google (of Bing). Dat kan door slim te adverteren via Google Adwords, maar het kan ook door je website zo te optimaliseren dat je gevonden wordt op je belangrijkste zoekwoorden. Vaak wordt er gedacht dat bij zoekmachine optimalisatie of SEO verregaande technische kennis nodig is om belangrijke onderdelen op een website aan te passen. Deels is dit ook zo, maar er zijn genoeg quick wins te behalen zonder dat je over al te veel technische kennis hoeft te beschikken.
Laten we bij het beginnen bij de definitie van SEO (Search Engine Optimization). SEO is een methode om de hoeveelheid verkeer naar een website te verhogen door het verbeteren van de organische (niet betaalde) positie in de zoekmachines als Google en Bing. Omdat het goed uitvoeren van SEO erg tijdrovend kan zijn deel ik graag vijf quick wins om snel resultaat te bereiken.
Zowel Google als Bing hebben een tool waarmee een website kan worden ‘aangemeld’ bij de zoekmachine. Hierdoor krijgt de desbetreffende zoekmachine een signaal vanaf jouw website waardoor ze met de robots de website zullen ‘crawlen’. Mogelijkheden binnen de Webmaster Tools zijn onder andere:
Zoals net al even genoemd is het voor Google belangrijk om te weten welke structuur je hanteert op je website. Welke pagina’s horen bij elkaar? Dit kan deels gedaan worden door internal linking: het linken binnen je eigen website naar verschillende pagina’s.
Daarnaast is het is ook erg belangrijk om je parent en child pagina’s aan te geven. Wanneer je bijvoorbeeld een bedrijf hebt in de IT-branche zou je een parent pagina ‘Fabrikanten’ of ‘Partners’ kunnen hebben. Hieronder vallen dan child pagina’s als Microsoft, Barracuda en Trend Micro.
Vaak worden er pagina’s op een website gepubliceerd waar de H-tags (Heading-tags) ontbreken, terwijl deze voor de zoekmachines juist erg belangrijk zijn. Met een Heading geef je aan wat het onderwerp is op de pagina. Wanneer je bijvoorbeeld een pagina schrijft over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) dan kunnen de H-tags er op je pagina als volgt uitzien:
Door op deze manier je pagina in te delen wordt het voor de lezer niet alleen overzichtelijker, maar zorg je er ook voor dat het voor zoekmachines duidelijk is wat de belangrijkste zoekwoorden zijn, deze staan namelijk als H1 tag op de pagina.
Ja inderdaad, nog meer tags. Dit keer ALT-tags die de zoekmachines vertellen wat er op een afbeelding staat of wat het ‘onderwerp’ van een afbeelding is. Wanneer je bijvoorbeeld een afbeelding gebruikt op een de partnerpagina van Barracuda zou je de ALT-tag ‘network security – Barracuda Networks’ toe kunnen voegen. Op deze manier weet de robot die je website crawlt dat dit het onderwerp is van de afbeelding én je noemt nogmaals je belangrijkste zoekwoorden.
Een https-verbinding tussen je website en gebruikers zorgt ervoor dat de data versleuteld wordt verzonden. Google heeft al enige tijd geleden aangekondigd om websites met een SSL-certificaat te ‘belonen’ door deze hoger te plaatsen in de zoekmachines. Dit is vanaf januari 2017 daadwerkelijk ingezet.
Deze quick win is vaak eenvoudig te regelen via je hoster of je systeembeheerder en kan je net dat extra zetje geven om voorbij de concurrentie te komen binnen de zoekmachines.
Met deze vijf quick wins voor je website wil ik laten zien dat er zonder al te veel technische kennis en zonder direct de lay-out van een website aan te passen al veel stappen kunnen worden gemaakt om je positie in de zoekresultaten te verbeteren.
Het is nu dan ook tijd om actie te ondernemen en deze quick wins toe te passen. Genoeg te doen. Succes!
Wil je liever ondersteund worden qua SEO of andere online marketingwerkzaamheden? Neem dan eens contact op met Leadgate.