Als e-mailmarketeer zoek je uit wat het beste tijdstip is om een mail naar een bepaalde lijst te sturen. Je probeert de meest swingende, conversie geoptimaliseerde tekst te schrijven, tovert aansprekende illustraties uit Photoshop, doet onderzoek naar het meest pakkende onderwerp én je studeert tegelijkertijd af in het vinden van de beste CTA.
De mail is gereed voor verzending en dan begint de volgende grote uitdaging: hoe krijg ik mijn mail bij zoveel mogelijk mensen in de inbox? Het is een vraag waar veel marketeers elke dag de beste oplossing voor zoeken.
Hieronder vind je 7 tips die kunnen helpen in je zoektocht naar de optimale e-mail deliverability.
De eerste, en misschien ook direct de meest belangrijke, is het hebben van een schone database met adressen die up-to-date zijn. Dit is vitaal voor een goede e-mailcampagne. Een verzendlijst met veel hard- en soft bounces heeft negatieve gevolgen voor alle ontvangers in deze lijst. De spamfilters zijn eerder geneigd om de mail te markeren als spam. Daarnaast zullen ontvangers, die weten dat ze zich onlangs hebben geregistreerd voor je nieuwsbrief, de mails eerder openen en lezen. Wil je toch gebruik maken van een wat oudere lijst, omdat je niet opnieuw wilt beginnen? Stuur dan eerst een ‘opt-in mail’ naar deze lijst waarin je vraagt of de ontvangers geïnteresseerd zijn in het ontvangen van communicatie van je bedrijf. Gebruik de geïnteresseerden als het begin van je schone database.
Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben tussen engaged contacten (ontvangers die je mails openen) en unengaged contacten (ontvangers die nooit een mail openen). Wanneer je hier een onderscheid in hebt, kun je eerst de mail naar de engaged groep mailen en enkele uren later naar de unengaged groep. Doordat de spamfilters zien dat de mails die je eerder die dag hebt gestuurd goed zijn geopend, zullen de mails die je naar de unengaged groep mailt minder snel gemarkeerd worden als spam. Ook kun je ervoor kiezen om soms een mail alleen naar de engaged contacten te sturen om je domein aan ‘credits’ te laten winnen.
Veel e-mailmarketingprogramma’s hebben een feature waarbij je de mail in een bepaald tijdsvenster kan versturen. Een nieuwsbrief die naar 8.000 contacten gestuurd wordt, kan het beste in bijvoorbeeld 8 delen van 1.000 over een tijdsbestek van 2 uur verstuurd worden. Op deze manier bescherm je je eigen reputatie bij de grote e-mailproviders. Daarnaast kan het handig zijn om de aanvragen die vanuit deze mailing komen te spreiden.
Het klinkt logisch, maar het gebeurt nog steeds vaak niet. In de haast vergeet je je mail ‘even’ door een e-mailtester te halen. Zelf gebruik ik graag https://www.mail-tester.com. Dit is een (tot een bepaald aantal mails) gratis tool die je mail checkt op blacklisting, broken links, authentication en andere punten. Hiermee haal je snel de pijnpunten uit je mail.
Het hebben van een afmeldlink in elke mail is verplicht. Het verbergen van je afmeldlink in een klein lettertype onderaan je mail is onverstandig. De ontvanger raakt hierdoor alleen maar geïrriteerd en het is waarschijnlijker dat hij of zij de mail markeert als spam bij de e-mailprovider (wat erg makkelijk is). Maak de link dus duidelijk zichtbaar en werk met een overzichtelijke landingspagina. Het hebben van verschillende categorieën op deze landingspagina kan ervoor zorgen dat een contact zich niet uitschrijft voor alle informatie, maar alleen voor hetgeen dat hem of haar niet interesseert.
Zorg dat je domein-url in de links van je e-mail voorkomt. Veel spammers maken gebruik van een url-shortener om de link die ze eigenlijk gebruiken te verbergen. Op deze manier kunnen ze een url meesturen die vaak geblacklist is. Gebruik in plaats hiervan een link met je eigen domeinnaam (dit kan ook een subdomein zijn). Zorg voor een goede CTA-tekst en een link-title, op deze manier verhoog je de clickratio en dit komt je e-mail deliverability weer ten goede.
Zorg ervoor dat een ontvanger je direct kan herkennen aan de ‘From name’ die is ingesteld. Op deze manier zal een ontvanger eerder geneigd zijn om een mail te openen. Een echte open rate booster is het gebruiken van de naam van een echt persoon, bijvoorbeeld Sergio Perez – Leadgate Europe. Deze mails wekken meer vertrouwen op en zullen sneller geopend worden.
Met deze tips zullen je mails sneller in de inbox van de ontvangers terechtkomen. Het constant zoeken naar de details om de mails beter te maken en de deliverability te verhogen maakt het niet alleen uitdagend maar ook (bijna) topsport.
Uiteraard zijn er nog meer aspecten te benoemen, zoals het mailen naar kleinere groepen contacten op basis van interesses. Dit is voer voor mijn volgende blog.